Projecten

Als pianist speel(de) ik in allerlei projecten, van theatertournee’s tot impro-comedy, van huiskamerconcerten tot radio en Tv-optredens. Op deze pagina vind je een opsomming van de highlights.

 

 

 

“Emily op liefde en dood” 2018

Projectkoor ‘Pablo Neruda’ geeft een serie concerten met repertoire dat door Cees Thissen is gecomponeerd op teksten van dichteres Emily Dickinson

“You’re the Top” 2018
Een prachtige voorstelling over het leven van Cole Porter waarvoor ik de arrangementen mocht schrijven en waarmee we 80 voorstellingen speelden door heel Nederland

Radiomusical Madam 2018
Ik mocht meewerken aan de musical Madam van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink, bewerkt en geregisseerd voor radio door Stef Visjager en met arrangementen van Bob Zimmerman.

Henk Poort: “Ik ben mijn lied” 2017-2018
Henk Poort is bij de een bekend als musicalacteur, bij de ander als operazanger. Eén ding staat vast: weinigen in de wereld maken de overstap van musicalsong naar opera-aria met zo’n gemak. Minder bekend is dat Henk Poort ook een boeiend verhalen-verteller is. In Ik ben mijn lied zingt hij nummers uit zijn omvangrijke repertoire (musical, operette, opera en pop) en kruipt hij in de huid van kleurrijke personen uit zijn verleden.

Vive la France! 2017
Drie topzangers en een combo nemen u mee langs de mooiste muziek van la douce France. Ze hebben hun koffers volgeladen met het beste repertoire van onder meer Charles Aznavour, Gilbert Bécaud, Stromae, Michel Fugain, Jacques Brel, Dalida, Gérard Lenorman, Julien Clerc, Edith Piaf en Adamo. Stap in en geniet mee.

Door de nacht klinkt een lied 2015-2017
Door de Nacht klinkt een lied is een theatervoorstelling over drie zangeressen tijdens de Tweede Wereldoorlog: Een joodse jonge vrouw vlucht naar Londen en wordt de trooststem van Radio Oranje, een beginnend chansonnière meldt zich noodgedwongen aan bij de Kultuurkamer, en een joodse violiste en zangeres zingt om te overleven in het cabaret van kamp Westerbork. Het zijn drie vrouwen die op een heel verschillende wijze al zingend de oorlog weten door te komen. In tijd van oorlog blijkt entertainment van levensbelang te zijn.

Dead Singers Society 2013 – 2015
Whitney Houston, Amy Winehouse, Billie Holiday, Etta James, Janis Joplin, Judy Garland… Allemaal wereldberoemde zangeressen! Dode zangeressen. Allen ten onder gegaan aan hun eigen roem, en aan drugs. Roem moet wel een niet te dragen lot zijn. Roem en drugs lijken wel een stel. Het is slechts aftellen tot de volgende grote ster er een eind aan maakt (al of niet per ongeluk). Dan zal ze ook mogen toetreden tot de Dode Zangeressen Club

Help! mijn moeder danst de Salsa 2013 – 2015
Help! mijn moeder danst de Salsa ( Sophie en Aukelien van Hoytema ) Een muzikaal, herkenbaar en humoristisch reisverhaal van moeder en dochter in Cuba.

Noord Nederlands Toneel (NNT) Maart 2015
Voor de trouwe bezoeker zijn NNT-voorstellingen zonder Maartje van de Wetering bijkans ondenkbaar. Ze was in vrijwel voorstelling te zien. Vooral met haar zangkunst gaf zij de afgelopen jaren nog meer kleur aan het NNT-repertoire. Naast haar acteertalent koesterde ze al lange tijd de wens om bij het NNT ooit nog eens een voorstelling te maken met háár selectie van klassiekers uit de rijke historie van de musical. nu is het zo ver!

Actic Impro 2012 – 2019
Een volledig geïmproviseerde voorstelling die op ludieke en luchtige wijze de dag of bijeenkomst inhoudelijk samenvat. Op basis van suggesties uit het publiek en ondersteund door een pianist ontstaat een muzikale, grappige en volledig geïmproviseerde voorstelling. Door inhoudelijke informatie in een gesprek vooraf of eventueel door eerder op de dag mee te luisteren tijdens de bijeenkomst kan worden ingespeeld op zaken die aan de orde zijn gekomen en een humoristische en relativerende invalshoek gegeven worden.

Diverse Koren 1985 – 2018
Ed heeft al zijn hele volwassen leven met veel plezier koren begeleid. Op dit moment is hij al ruim tien jaar pianist van “Voice Enterprise”. In het verleden speelde hij bij koren van het Amsterdamse muziekpakhuis, en een flink aantal close harmony-, pop-, musical- en gospelkoren en zelfs een heus strijdliederenkoor.

Ik Driss 2012
‘Ik, Driss’ is een musical van regisseur Bart Oomen over de jonge Driss Tafersiti die als gastarbeider naar Nederland komt. Een verhaal over Nederland door nieuwe ogen gezien, meebrullen met Hollandse volksmuziek en een allesoverheersende verliefdheid. Maar bovenal een ontroerend verhaal over een man die niet stil wil blijven staan en kiest voor de maatschappij waarin hij leeft.

Bloedlink ( Emmelie Zipson ) 2011 – 2012
In haar theaterprogramma BLOED LINK gaat Emmelie Zipson op zoek naar haar Joods-Russische wortels. Ed speelde er piano, Jonas Pap de Chello. Samen legden ze de liedjes van dit programma vast op Cd.

Moviestars ( Mariska van Kolck ) 2010 – 2011
In ‘Moviestars’ brengt Mariska van Kolck een hommage aan haar zingende favorieten van het witte doek. Ze zingt filmsongs die horen bij bijzondere filmsterren, onvergetelijke rollen, femmes fatales, vlammende filmkussen, beroemde scènes, Oscarwinnaars en -verliezers.

Eindelijk solo ( Ellen Evers ) 2009 – 2010
Dat ze vocaal kan vliegen bewees Ellen Evers in grote musicals als Cats, Miss Saigon, Mamma Mia en Turks Fruit. Voor haar rol in Drie Musketiers ontving ze terecht een Musical Award. Nu slaat ze haar vleugels uit en gaat solo. ”Ellen” is een verrassend en persoonlijk muziektheaterprogramma, waarin haar vocale veelzijdigheid centraal staat. Ellen zingt, ondersteund door een band met topmuzikanten, het lied van iedereen die ’s nachts droomt te kunnen vliegen, maar overdag niet van de grond komt…

Top of the World ( Mariska van Kolck ) 2008 – 2009
Ed speelde piano en was bandleider bij deze American songbook productie. ‘Top of the World’ is een bijzonder theaterconcert, waarin Mariska van Kolck muzikale herinneringen ophaalt aan haar idool Karen Carpenter (1950-1983), de vrouwelijke helft van het illustere duo The Carpenters.

The World goes round 2007 – 2008
Ed werkte als pianist en bandleider mee aan de productie “The World goes round” over het werk van Kander en Ebb. Zij vormen misschien niet het bekendste songwriterteam van Amerika, wel een van de succesvolste. Die songs worden u in deze theatershow opgediend door een topcast met Jon van Eerd, Tony Neef, Mylène d’Anjou, Ellen Evers en Laura Vlasblom, begeleid door een live orkest.

THOPSS 2007 – 2008
In 2007 en 2008 begeleidt Ed lessen op kleinkunstopleiding STNM van Selma Suzanna.

Verderop ( Sophie van Hoytema ) 2007 – 2008
Sophie van Hoytema speelt een eigen cabaretprogramma waarbij Ed piano speelt, maar ook veel materiaal schrijft. Ze brengen dit programma ten gehore in Dubai, Abu Dhabi, Qatar en New York, maar zijn ook in de Nederlandse theaters te zien. met dit programma wint Sophie de derde prijs op het Amsterdams kleinkunst Festival.

Mario, ga eens opendoen 2007
Op de parade 2007 speelt Ed piano in het door Kamagurka geschreven theaterstuk “Mario, ga eens opendoen, er wordt gebeld” [Theater Proletariaat i.s.m. tg Casco]

Onze Jongens (Theatergroep Toetssteen) 2006
Ed schreef voor de voorstelling “onze jongens” de muziek en leidde het combo dat live de voorstellingen begeleidde.

de band Zijlstra 1999 – 2006
Met de band Zijlstra speelde Ed als pianist mee op de albums “Tussen den oever en New York”, “Live in de kleine komedie” en “de Doorbraak” Daarnaast tourde hij met de band een aantal seizoenen langs de Nederlandse theaters en maakten ze samen een muziekale reis naar China.

Tour de Chant ( Phillippe Elan ) 2002 – 2003
In het seizoen 2002-2003 speelt Ed in het theaterprogramma “Tour de chant” van Philippe Elan. Met zijn gevoelige stem en eigenzinnige repertoire oogst chansonnier Philippe Elan al ruim vijftien jaar bewondering en verwondering. Hij brengt zijn publiek tot ontroering met het warme timbre van zijn stem. Inmiddels is hij zowel in Frankrijk als in Nederland een waar muzikaal begrip.

Van Eva tot Evers ( Ellen Evers ) 2002
In het najaar van 2002 speelt Ed in het muzikale theaterprogramma “Van Eva tot Evers”.

op sterk water 2000 – 2002
Met impro comedy gezelschap “Op sterk water” treed Ed regelmatig op in de amsterdamse club Toomler en geeft hij improvisatie workshops op scholen

de Notenclub 2000 – 2002
Ed was een van de twee pianisten in het KRO televisiespel de Notenclub. De notenclub was twee seizoenen te zien bij de KRO op vrijdagavonden op nederland 2.

Sonneveld (Theatergroep Toetssteen) 2001
Ed werkt als pianist/bandleider mee aan een productie van theatergroep Toetssteen over het leven van Wim Sonneveld.

Voor de Eeuwigheid 2001
Ruim 100 jaar cabaret leverde teksten op die voor de eeuwigheid zijn: zij hebben de tand des tijds doorstaan en hun zeggingskracht behouden.

Gotta have Soul 1997
“Gotta have Soul” is een theaterproductie van Dennis Kievit en Mylene D’Anjou.

Drie maal vocaal 1997
In 1997 eindigden Francien van Tuinen, Hartog Eijsman en Imke van Oosten respectievelijk op de eerste, tweede en derde plaats van het Nederlandse Jazz Vocalisten Concours in Zwolle. Ondersteund door hun begeleiders zijn ze nu samen op toernee met een gevarieerd programma, waarin ieder ruimschoots de kans krijgt de eigen aanpak en kwaliteiten voor het voetlicht te brengen.

Orkesten Pierre van Hauwe 1978 – 1988
Al op jonge leeftijd mag Ed meespelen in verschillende orkesten van dirigent/componist Pierre van Hauwe, Als blokfluitist reist hij met het orkest mee voor optredens in Duitsland, Zwitserland, Portugal en Madeira. Op het repertoire staat, naast eigen composities van de dirigent, veel barok muziek. Ed soeelt in deze periode Sopranino- , sopraan- , alt- en tenorblokfluit.